FACH BRATISLAVA má nádherný, v severskom štýle ladený priestor v srdci Bratislavy na rohu Ventúrskej a Zelenej ulice. V historickej budove Mozartovho domu sa stretávajú remeslá bistra, pekárne, juice shopu a dychberúceho nádvoria so živými platanmi, kde sa konajú občasné degustácie a rôzne akcie. Rovnako príjemné, najmä v slnečných dňoch, je posedenie napríklad pri raňajkách na terase s výhľadom na pešiu zónu pod Michalskou.
Tunajšia kuchyňa patrí medzi najvychytenejšie v Bratislave. Má štýl bistra, je zdravá a moderná. Obsluha je tu usmiata, ale profesionálna. S radosťou a hrdosťou poradia to správne jedlo. Všetko si vyrábajú sami. Od už presláveného chleba, pečiva a koláčov – ochutnať odporúčam kardamónový drdol a šťavnatý mrkvový koláč, cez výborné lisované šťavy a shoty až po rôzne sezónne fermentované produkty, ktoré tvoria súčasť jedál. V juice shope si každý pracovný deň možno dať vegánske jedlo – karí, či chutný sendvič, alebo wrap.
Menu
Celé menu je ladené do letných farieb. Vždy využíva produkty a výrobky, ktoré zodpovedajú sezóne, ale aj také, ktoré boli spracované v zime a sú pripravené práve teraz na ochutnanie. Rovnako sú k nemu doladené svieže vína, limonády, či drinky. Rozhodne za zmienku stoja oranžové víno Tramín Červený od vinárstva Kasnyik, gin tonic s tymianom, či vlastný drink Ginlet. Ten kombinuje gin, grep, kvapku octu, korenie a petržlenový olej. Sviežosť v pohári.
Predjedlá
V zime si Fach kúpil jeleňa. Čo sa dalo použil v zimných jedlách. Zvyšok, v súlade so zero waste spracoval, a teraz možno ako jediný majú ako predjedlo vlastné nárezy. Pochutnáš si na šoudre z jeleňa, ktorá je neskutočne jemná, výbornom a výraznom saláme. Tie s klasickou vaječnou hrudkou ozvláštnenou bylinkami, chlebovým čipsom a figovým chutney fungujú fantasticky. Podľa mňa sú skvelým naštartovaním chutí pred hlavným jedlom.
Rovnako zaujímavé je kalerábové velouté, ktoré je dokonca vegánske. V tomto bistre však vegánske rozhodne neznamená kompromis v chuti. Naopak. Toto je polievka, ktorú si dám vždy a opakovane rád. Sviežosť jej dodávajú uhorky a výborná bylinka – kapucínka. Veľká škoda, že sa na kaleráb vo všeobecnosti troška zabúda, tak tu túto polievku nezabudnite ochutnať.
Hlavné jedlá
Kôprovka patrí medzi moje obľúbené jedlá. A tá tunajšia ma predsa dokázala 3x prekvapiť. Prvýkrát riadnym kusom krkovičky , ktorá mi svojou tukovosťou príde snáď ešte lepším spoločníkom pre omáčku ako hovädzie. Druhýkrát kyselkavými hríbikmi, ktoré boli dobrým pojidlom nasladlej omáčky a hutného mäsa. Tretí krát akurátnou dávkou strúhaného chrenu, ktorý tvrdil muziku. Wow. Inak mi k nej dosť pasoval práve spomínaný oranžový tramín od vinárstva Kasnyik.
Urobiť dobre kuracie prso, navyše tak, aby bolo celé jedlo zábavné, nie je vôbec ľahké. Najklasickejší neduh býva suché kura bez známok chuti. Tu sa však na tanieri objaví šťavnatý kus kuracieho prsa doplnené o jemné paštrnákové pyré, fava fazuľky a nakladaný fenikel. Ich chuť, farby, vôňa a chrumkavosť z tohto jedla, aj keď ľahučkého, robia naozaj víkendový zážitok.
Dezert
No a dezert, ten je variáciou na sviežosť a výrazné a chute. Jogurtová omáčka je kyselkavo sladká, studená a je doplnená o pikantné kúsky nakladanej rebarbory. Jedlu dominuje vôňa harmančekovej zmrzliny a jej krémovosť. Kúsky corn flakesov dodávajú tomuto jedlu na zaujímavosti a aj na textúrach. Príjemné je, že v teplých dňoch je to dobrá a studená alternatíva na ťažké čokoládové dezerty.
Ako celok pôsobí menu, ako vždy, veľmi konzistentne a absolútne zodpovedá sezóne a tomu, čo by si zákazník chcel dať v bistre v centre modernej metropoly. Jediné, na čo treba dať pozor je mierny nedostatok soli v niektorých jedlách. Najmä hrudka a kuracie mäso boli týmto jemne dotknuté. Chápem, že hrudka je štandardne bez soli, ale tento druh jedla si jej dochutenie vyslovene žiada. Ceny išli mierne hore, čo ale zodpovedá dobe a kvalite použitých surovín a servisu. Inak toto miesto maximálne odporúčam. Či už na raňajky, alebo brunch, dobrý obed, alebo večeru s priateľmi. Rozhodne dobrá adresa.