Tento podnik nájdete na Kuzmányho ulici, alebo pre domácich „na Huštáku“. Je to rušná časť mesta a to je do istej miery pre reštauráciu problém. Terasa susedí z jednej strany s parkoviskom a z druhej strany so štvorprúdovou cestou. Na pohode nepridáva ani fakt, že je presne v úrovni semafora, takže hluk pohýnajúcich sa áut vie narušiť nejednu konverzáciu. Interiér pôsobí moderným a útulným dojmom, strieda industriálne prvky s tradičnými prírodnými materiálmi. Na vybavení sa však už podpísal zub času a myslím, že je čas na malý refresh.
Pre túto návštevu zvolil letnú terasu. Hneď po vstupe si ma všimla obsluha a zdvorilo ma pozdravila. Po usadnutí za stôl mi hneď priniesla menu. Ponuka jedál je pomerne členitá, od domácich cestovín až po ázijskú kuchyňu. V každej kategórií nájdete dve až päť jedál. V rámci pokusu o zdravé stravovanie som dnes zvolil jedlo, ktoré dokonale otestuje schopnosti kuchára a kvalitu surovín – a síce parmezánové rizoto s hubami, baby špenátom, cesnakovou strúhankou a kúskami bravčovej panenky.
Na jedlo som čakal 25 minút. Na to, že je to jedlo á la carte to nie je zlý výsledok. Rizoto mi priniesli na veľkom akvamarínovom tanieri. Prezentáciou neurazí ani nepoteší – je to taká klasika. Všetko je pokope, posypané strúhankou, z celku sem-tam vykukujú kúsky mäsa a húb. Ale určite by to šlo naaranžovať aj lepšie.
Najvyšší čas ochutnať. Začnem ryžou – nie je to slovenská klasika á la dusená ryža s prílohou, ale má krémovú konzistenciu, zrnká ryže sú al dente – jemné na povrchu a tvrdšie vnútri. Dochutená je do neutrálna, aby nerušila ostatné ingrediencie.
Prekvapilo ma prevedenie bravčovej panenky. Nakrájaná bola na kocky, ktoré by som očakával viac v gulášoch než v rizotách. Možno aj to bol dôvod môjho rozpačitého dojmu z prezentácie jedla. Myslím si, že by jej viac slušilo nakrájanie na rezance. Čo sa chute týka, nie je čo vytknúť – je jemná a lahodne dochutená.
Parmezánová chuť smotanovej omáčky bola veľmi dobrá – skvelý pomer výraznosti a jemnosti. Výborne ladila k chuti mäsa a ryže. Kombinácia húb a cesnakovej strúhanky iba dotvárali celkový dojem. Trochu ma však prekvapilo pridanie baby špenátu – nie že by mi vyslovene vadilo, ale rizoto by mohlo fungovať aj bez tejto ingrediencie.
Parmezánové rizoto z reštaurácie Cartel ako celok chutilo veľmi dobre, bolo vyvážené, ľahko sa konzumovalo a po jedle sa nedostavil pocit ťažoby. Ale od hodnotenia „výborne“ ho predsa len delí niekoľko krokov. Za cenu nad 12 € by som (verím že oprávnene) čakal trochu viac, najmä čo sa prezentácie týka.
Myslím, že pre potvrdenie alebo vyvrátenie rozpakov bude potrebná ďalšia návšteva. Už teraz premýšľam nad tým, čo si z ponuky reštaurácie Cartel vyberiem.