Pokus o diétne menu v SYMPL

Hovorí sa: „do tretice všetko dobré“. Keď padne hattrick vo futbale, všetci hádžu na plochu šiltovky, v NHL to sú napríklad aj chobotnice, kreativite sa medze nekladú. Neviem však čo sa hádže po tretej úspešnej návšteve reštaurácie. Dnes po niekoľkých mesiacoch opäť zavítam do SYMPL, aby som to zistil.
zelenina_2

Trasa je jasná – horné parkovisko Europa Shopping Center, najvyššie poschodie nákupného centra a smer terasa. Dnes mám na všetko viac času a ideálnu šancu porušiť svoj koncept ochutnávky iba jedného (zväčša kalorického) jedla. A tak sa vrátim do detských časov, kde sa pod pojmom obed skrývala polievka, hlavné jedlo, dezert a nápoj. Ale pozor, nebude to denné menu. Všetko vyberiem á la carte.

Po chvíľke úvah padá voľba na kombo – Pomodoro polievka s parmezánom Grana reggiano a bazalkou, hlavným jedlom bude Grilovaná zelenina na drevenom uhlí s bylinkovým pestom a ako dezert volím pistáciový veterník. V podstate sa jedná o tradičný obed mojej starej mamy iba s jedným rozdielom – nebude mäso. O to viac sa teším na dnešný zážitok.

Ako prvú dostávam na stôl polievku. V jednoduchosti je krása a som rád, že sa SYMPL týmto heslom riadi pri výbere porcelánu aj prezentácii jedla. A tak v elegantnom bielom porcelánovom tanieri vidím jasno červenú polievku, v ktorej sú vidieť poctivé kúsky paradajok a na jednej kôpke uložené hobliny parmezánu s lístkom bazalky

Polievka je už na pohľad krásna a poctivá

Polievka Pomodoro chutí vynikajúco. Nie je v nej nič rušivé, nikde sa nepodvádza. Koncentrované kvalitné paradajky so sladkou chuťou a jemným nádychom kyslosti. V ústach je jasne cítiť textúra „dužiny“, až mám pocit že je to pyré. V tom najlepšom slova zmysle. Jednoznačná známka kvality. Doplnená o kvalitný olivový olej, ktorý dodáva vláčnu konzistenciu. Keď si na lyžičku naberiem tento celok spolu s hoblinami parmezánu a bazalkou, všetky chute do seba zapadnú. Jemná kyslosť paradajok je doplnená špecifickou chuťou syra a bazalka tomu dáva krásny záver. Tejto polievke k dokonalosti chýba už asi iba ďalší lístok bazalky. Ideálne dva.

Jeden lístok bazalky je jediný nedostatok pomodoro polievky

Po zážitku z polievky prichádza na stôl hlavné jedlo. Pre dnešok som naschvál volil niečo diétnejšie, aby som to celé zvládol bez prejedenia. A tak mám dupľovanú radosť z toho čo pred sebou vidím. Podobne ako polievka, prezentácia je jednoduchá a elegantná zároveň. Vśetko má svoje miesto, zelenina je asymetricky poukladaná na jednej strane taniera, druhá polovica patrí kreatívnym kruhom z pesta a bylinkovému posypu. Ešte som nevidel grilovanú zeleninu s takouto krásnou prezentáciou!

Elegantná prezentácia grilovanej zeleniny

Chuť je výborná, už prvé sústa odhaľujú potenciál grilovania na drevenom uhlí. Škoda že ho nevyužíva viac reštaurácií. Keď toto jedlo rozmením na drobné, na tanieri sú – cuketa, baklažán, cherry paradajky, hrachové lusky, niekoľko kúskov cesnaku a šalotky a bohatá nádielka hríbov. Tento mix je výborne dokorenený a z grilu ho kuchár stiahol v pravý čas. Chrumkavý charakter vrchných vrstiev je doplnený šťavnatosťou vo vnúti. V kombinácii s domácim pestom tvorí veľmi príjemnú chuť, ktorá ostáva v ústach ešte desiatky minút po dojedení. 

Chrumkavé ale zároveň šťavnaté ingrediencie

Áno, ako samostatné jedlo by to bolo málo. Skôr by som ho v menu čakal v sekcii „prílohy“ ako „šaláty“. Ale v kontexte dnešného „vyskladaného“ menu je to absolútne v poriadku. A tak po chvíľke oddychu prichádza priestor pre dezert.

Po niekoľkých malých vtipoch s čašníčkou z dennej ponuky volím veterník s drvenými pistáciami. A k tomu hneď aj cold brew, pretože sa na terasu celkom oprelo slnko a bolo potrebné sa schladiť.

Veľmi netradičné podanie veterníka

Keď som videl, ako mi slečna nesie k stolu tanier s niečím, čo vyzerá ako malá bageta, myslel som že budem rovno reklamovať omyl v čísle stola. Ale ukázalo sa, že kreativita je dnešnou hlavnou ingredienciou a doba prísne okrúhlych veterníkov sa už skončila. A tak mám pred sebou podlhovastý veterník s bohatým cukrovým posypom. Vo vnútri je krémová smotana a slušná nádielka drvených pistácií.

Na smotane a pistáciách sa nešetrilo

Aj napriek netradičnému tvaru je cesto tradičné veterníkovské – odpaľované a už na prvé prekrojenie výborne prevedené. Prvé sústa odhaľujú chuť celku – veterník je výborný, šťavnatý a pistácie mu dodávajú netradičnú príchuť. Mám pocit, že aj smotana má mierne pistáciovú arómu. Je to osviežujúca bodka za dnešným obedom. Ponuka dezertov evidentne v SYMPL rotuje, tak je treba ísť vyskúšať, kým veterník majú.

Na záver vychutnávam cold brew. Je to káva lúhovaná niekoľko hodín v studenej vode, doplnená o bohatú nádielku ľadu a kúsky pomaranča. Ako milovníkovi kávy toto prevedenie veľmi chutí. Ale dokážem pochopiť, že nemusí vyhovovať každému. Horké tóny sa miešajú so sladkým podtextom pomaranča a to celé v kombinácii s „ľadovosťou“ dodáva nápoju svieži charakter.

Cold brew poteší milovníkov kávy najmä v teplom počasí

SYMPL, ako už dvakrát predtým, nesklamal. Všetko bolo na vysokej úrovni, ako vizuálnej, tak aj gastronomickej. A na úvodnú otázku, čo sa hádže po troch úspešných návštevách jednej reštaurácie, stále neviem odpovedať. Možno že sa hodím ja… na gauč.

Naše hodnotenie

celkové hodnotenie

5/5
V SYMPL nie je priestor na chyby! Perfektné prevedenie nech si vyberiete čokoľvek.

Dokonalé jedlo!

Kuchyňa

5/5

Cena/Kvalita

4/5

Servis

5/5

Atmosféra

5/5

Autor recenzie

Milujem kvalitnú kávu, dobré jedlo, aktívny pohyb a cestovanie. Tieto ingrediencie tvoria základ mojich recenzií.

Hodnotený podnik

Táto recenzia nehodnotí žiadny konkrétny podnik.

Sledujte nás

Najnovšie recenzie

Bottova_prazenica-so-slaninou_pohlad-zhora
4/5
Soho_Hovadzie na fazulkach s chilli-2
5/5
250330190_244648127707595_6991191824911097824_n
5/5