Banská Bystrica donedávna ponúkala iba obmedzené možnosti, ako sa naštartovať do dňa pri chutných raňajkách. Našťastie vzniklo niekoľko bistro podnikov, ktoré nezanedbávajú pre mnohých najdôležitejšie jedlo dňa.
Jedným z nich je Bottova Raňajkáreň & Pekáreň, kde som dnes zavítal na raňajky. Tento útulný podnik je na Bottovej ulici, v zrekonštruovanej budove s tehlovou fasádou. Vchod nájdete z ulice, aj od terasy, ktorá sa nachádza za budovou. Na terase je šesť stolov so slnečníkmi. Pekné slnečné ráno rozhodlo, že práve terasa sa stala miestom pre dnešné raňajky. Jej malým nedostatkom je, že susedí s parkoviskom dvoch office budov a je rušnejšia s nie najkrajšími výhľadmi.
Obsluha si ma hneď všimla a privítala ma. Veľmi ma potešilo, že mi hneď priniesla pohár pramenitej vody, aby som pri vyberaní jedla z menu nesedel „nasucho“. Ponuka raňajok je veľmi bohatá, nájdete v nej všetko od benediktínskych vajíčok, cez croissanty, praženice, tortilly, toasty až po lievance a kaše. Dnes padla voľba na klasiku z detských čias – praženica so slaninkou.
Zaujímalo ma, aké je toto notoricky známe jedlo v podaní známej raňajkárne a či je tam vôbec miesto na prekvapenie. Prvé čo ma potešilo bol samotný názov. Žiadna snaha o „fancy“ výraz, ale priame pomenovanie. Super! Po desiatich minútach je na stole. Na elegnantnom bielom porcelánovom tanieri je veľký krajec chleba, na ňom rovnomerne položená praženica a čerešničkou na vrchu je dozlatista opražená slaninka. Vedľa sa nachádza šalát s cherry paradajkami. Prezentácia je výborná!
Už po prvých sústach je všetko jasné – prekvapiť sa dá aj praženicou. Najmä v kontexte dnešnej doby. Keďže som celé detstvo trávil u starkej na dedine, kde po dvore pobehovali sliepky, potešilo ma, že pred sebou vidím výraznú žltú farbu a cítim chuť domácich vajíčok. Cibuľka bola nakrájaná najemno a spolu s pažítkovým posypom dopĺňali chuť. Ďalším svetlým bodom bol krajec chleba – asi dva centimetre hrubý a po ochutnaní musím uznať že Bottova ma v názve „pekáreň“ zaslúžene. Domáci chlieb v tom najlepšom slova zmysle, kôrka má charakteristickú chuť, je mäkký a nadýchaný. Kapitolou samou o sebe bola slaninka. Už na pohľad je vidieť že je to kvalitný kus mäsa. Perfektne upravená a dozlatista opražená. Ako celok bola praženica výborne dochutená, vyvážená a v kombinácii so slaninkou jej nič nechýbalo. Nie nadarmo sa hovorí, že znakom kvalitnej reštaurácie je absencia soľničky a koreničky na stole – a v Bottovej ich naozaj nepotrebujete!
Bol som zvedavý, ako sa k tomuto celku hodí šalát s paradajkami. Musím uznať, že je to prekvapivo výborná príloha. Zjemní chute a zmierni výčitky, pretože som si ku kardiovaskulárnej bombe doprial aj niečo zdravé. Raňajky za mňa výborné!
Z nápojového lístka padla voľba na pomarančový džús. Po zážitku z jedla som tak trochu čakal, že nesklame. A nemýlil som sa. V pohári ma čakala čerstvá šťava plná dužiny a s osviežujúcou chuťou.
Raňajky v Bottovej sú zážitok. Čaká vás tu príjemná obsluha, síce trochu rušná ale inak príjemná terasa a široká ponuka raňajkových jedál a nápojov. Už teraz uvažujem, čo ochutnám nabudúce.