A tak smerujem na banskobystrické námestie, a podobne ako naposledy, sadám za stôl na vyhrievanej letnej terase. Aj napriek tomu, že vzduch má už iba 10 stupňov, je tu príjemne aj bez kabáta. Počasie však rozhodlo, že dnes to chce niečo ťažšie. A tak z menu lovím jedlo s názvom V pive pečené bravčové rebrá. Obsluhu, zvyknutú na objednávky denného menu, akoby moja voľba zaskočila, alebo skôr potešila. S úsmevom si všetko zapísala a ja som sa začal tešiť na poriadny kus mäsa.
Po približne 25 minútach sa môj stôl zaplnil. A to doslova. Na veľkej drevenej tácke sa toho odohráva celkom veľa. Začnem ľavým horným rohom, kde majú svoje miesto tri kovové misky s doplnkami – a síce baraními rohmi, kyslou kapustou a domácou omáčkou. Napravo sú štyri kúsky bieleho chleba. A to najpodstatnejšie – bravčové rebrá zaberajú stred podnosu. Napohľad pôsobia veľkým a výdatným dojmom. Sú položené na kriedovom papieri s potlačou. Ako celok pôsobí jedlo tradičným dojmom. S prezentáciou som veľmi spokojný!
Po prvotnom zhodnotení a fotení je čas ochutnať. Pomaly začínam krájať mäso. Koža na povrchu je jemná, zlatistá a má mierne chrumkavé okraje. Pod ňou sa nachádza mäso, ktorého jemnosť ma zaskočila. Nepamätám si, že by som niekedy v rebrách našiel takto jemné a kvalitné mäso. Doslova sa rozpadáva na vidličke. Ďalším prekvapením je absencia kosti – super správa, pretože „to veľké“ predo mnou môžem celé zjesť a nie je tam žiadna „mŕtva váha“. Späť k mäsu – okrem jemnosti vyzdvihujem jeho ochutenie. Je iba mierne posolené a okorenené – zachováva si svoju charakteristickú chuť. A musím uznať, že je vynikajúce.
Ešte lepšie je, keď ho ponorím do domácej omáčky z výpeku. A konštatujem, že silného a poctivého výpeku – doplneného o čierne a pravdepodobne zelené korenie. Uľahčuje konzumáciu a dodáva mäsu vláčnosť a sviežosť. Úzky profil misky síce komplikuje namáčanie, ale je to iba mierna peha na dojme.
Ďalšia moja závislosť je chlieb – a to ideálne poriadne nadýchaný a biely. Žiadne bio-vegan-raw-fitness varianty ma veľmi neoslovujú. O to radšej som, že k tomuto pokrmu dostávam kusy tradičného bieleho chleba, ktorý chutí výborne. Je ho presne akurát a chutí znamenite. S ničím iným si toto jedlo nedokážem predstaviť.
Kyslá kapusta a baranie rohy sú výborným doplnkom. Tieto dve ingrediencie asi nie je potrebné zvlášť predstavovať a analyzovať. Ale podobne ako pri chlebe, neviem si predstaviť jesť rebrá bez nich. Možno by som k nimi ešte doplnil chilli papričky a dojem by bol dokonalý.
Čo dodať na záver? Som veľmi spokojný. Moja túžba po poctivom, sýtom a tradičnom jedle bola v reštaurácii U richtára naplnená na sto percent. Keď budete mať chuť na niečo lokálne, určite sa tu zastavte!