Teľací perkelt v podaní Richtára

Niektoré reštaurácie si pamätám ešte z detských čias. Jednou z tých, ktoré sme s rodičmi navštevovali v rámci rodinných osláv a výročí bol Zlatý Bažant. Keď som reštauráciu s týmto menom hľadal v zozname, nebol som úspešný. Zmenila totiž názov na U Richtára. Dnes som sa rozhodol vrátiť späť v čase a reštauráciu navštíviť.
perkelt_2

Nájsť U Richtára nie je vôbec ťažké. Stačí navštíviť banskobystrické námestie, prejsť približne sto metrov pod obelisk a hľadať výrazne zelenú budovu s krémovými akcentami v staromestskom štýle s veľkorysou letnou terasou. Von je chladno tak zvažujem, že vstúpim do interiéru. Pri prechode cez terasu som však zistil, že je vybavená dostatočným počtom výhrevných telies a tak svoj názor mením.

Je čas zamyslieť sa nad jedlom. Už z charakteru reštaurácie a jej názvu vyplýva, že dnes nebudem cestovať svetom, ale ochutnám tradičnú domácu kuchyňu. Aj keď je čas denného menu a reštaurácia sa zapĺňa, čašníčka ani chvíľu nemešká a ja môžem začať listovať. Vidím že doba vysokej efektivity už dorazila aj do tradičných reštaurácií, pretože kategória „špeciality“ je hneď na začiatku… a tak ostanem pri nej. Z dnešnej ponuky vyberám Teľací perkelt s maslovými haluškami. 

Po približne 20 minútach mám jedlo na stole. Tradičný biely podlhovastý tanier, so zdobenými krajmi obsahuje napol rozdelené jedlo – svetlé halušky a zlatistý perkelt. Línia je na jednej strane prerušená smotanou a na strane druhej červenou cibuľkou. Je to klasické jedlo s klasicky poňatou prezentáciou.

Perkelt ako od starej mamy

Začnem srdcovkou a síce mäsom. Už po nabratí vidličkou je cítiť jeho kvalitné prevedenie. Prvé sústa odhaľujú jemnú, aj keď menej výraznú chuť. Pre teľacinu je to typické. Cítim, že bolo pripravené na masti opraženej cibuľke, jemne obohatené o papriku a podliate vývarom. Konzistenciou je to viac maďarský guláš než paprikáš. Chuť perkeltu vhodne dopĺňa subtílny charakter teľaciny.

Halušky sú dobré. Nie sú síce najlepšie aké som jedol, k dokonalosti im chýba viac jemnosti a „penovosti“. Podľa chute nie je možné zistiť, z akých surovín boli pripravené, ale určite nie sú polotovarom. Cítim v nich jemný bylinkový záver a malé podtóny cesnaku. Okorenené a osolené sú presne akurát a v hrdle sa nezasekávajú. 

Smotana na kraji taniera je hustá a jemná. Dodáva jedlu krémovosť a pod jej vedením sa otvárajú všetky chute perkeltu. Červená cibuľka s jej charakteristickou chuťou dáva na záver príjemnú pikantnú bodku. Keď všetky ingrediencie nakombinujem, dostávam poctivé, vyvážené tradičné jedlo, ktoré sa nemusí za nič hanbiť. Možno by som iba trochu viac dosolil halušky. 

Všetky suroviny sú kvalitné a jedlo má príjemnú chuť

Porcia je presne podľa mojich predstáv, a tak sa po dojedení dostavuje príjemný pocit nasýtenia. 

Návrat do detstva nesklamal. Zmenil sa názov, ale poctivosť minimálne ostala a aj sa zlepšila. Už sa teším keď sa trochu viac ochladí a budem opäť vyberať z jesenných jedál. Do reštaurácie U Richtára sa určite vrátim.

Naše hodnotenie

celkové hodnotenie

4/5
Teľací perkelt z U richtára je kvalitne prevedené tradičné jedlo v príjemnom prostredí.

Poctivé tradičné jedlo!

Kuchyňa

4/5

Cena/Kvalita

4.5/5

Servis

4/5

Atmosféra

4/5

Autor recenzie

Milujem kvalitnú kávu, dobré jedlo, aktívny pohyb a cestovanie. Tieto ingrediencie tvoria základ mojich recenzií.

Hodnotený podnik

restauracia_u_richtara
5/5

Sledujte nás

Najnovšie recenzie

Bottova_prazenica-so-slaninou_pohlad-zhora
4/5
Soho_Hovadzie na fazulkach s chilli-2
5/5
250330190_244648127707595_6991191824911097824_n
5/5