Výborné kuracie prsia a palacinky z Olivera

Niekedy sa stáva, že jednoducho nič neočakávaš. S podobným pocitom vstupujem do reštaurácie Olivero Grill & Bar. Pred výberom reštaurácie a jedla si robím malý prieskum na internete, aby som mal akú takú predstavu do čoho idem. Na prvý pohľad som túto reštauráciu zaradil do kategórie „univerzálne“.
kuracie prsia_1

Kalinčiakova 1, Banská Bystrica, to je adresa. Nič mi to nehovorí a tak ju vkladám do navigácie. A po príchode a malých problémoch s nájdením parkovacieho miesta zisťujem, že okolo tohto miesta som chodil 10 rokov a ani som netušil. Je to v budove pošty v Radvani, o vchodové dvere skôr. A tak vstupujem do reštaurácie.

Interiér je veľmi pekný, moderný a príjemný. Nazval by som ho industriálno-kozmopolitným, zameraný na milovníkov hudby a modernej pop kultúry. Ako som na to prišiel? Na stenách visia gitary a obrazy od Banksyho. Nebolo to ťažké. Už pri vstupe ma víta veľmi milá čašníčka a odprevádza ma k stolu. 

Dnes som celkom hladný a teda slušne odmietam ponuku denného menu a pýtam si jedálny lístok. Výber jedál je bohatý, čo sa počtu aj kategórií týka. Dnes zvolím niečo tradičné, trojchodové. A síce hovädzí vývar, kuracie prsia plnené mozzarelou, bazalkou a sušenými paradajkami a ako dezert to vidím na palacinky s mascarpone a lesným ovocím.

Objednávka je hotová, môže sa začať čakanie. Ani nie po 5 minútach už mám pred sebou svoj hovädzí vývar. A dostávam dávku akvamarínového déja vu – tento tanier som už niekde videl… niekoľkokrát…. vlastne som ho asi častejšie videl ako nevidel. Celkom monopol, ale už som zvyknutý. 

Hovädzí vývar je silný a výborne dochutený

Vývar je výborný, silný a vhodne dochutený. V ňom nakrátko posekané cestovinové rezance a koreňová zelenina. Nie je primastný a skvele sa hodí ako štartovač metabolizmu pred ďalšími chodmi. Nie je potrebné dosoľovať ani koreniť. Kuchár odviedol poctivú prácu!

Ani nie 10 minút po dojedení mi obsluha prináša hlavný chod – kuracie prsia plnené mozzarelou, bazalkou a sušenými paradajkami. Zabudol som spomenúť že som si k tomu objednal americké zemiaky. Prezentácia sa mi páči. Vlastne veľmi páči. Zemiaky pekne poukladané ako základ, pomedzi ne prepletené listy bazalky a rukoly, kúsky kuracieho mäsa na vrchu. Všetko jemne pokvapkané pestom a sem tam vidím veľké hobliny syra. Myslím, že som doteraz krajšiu prezentáciu jedla v Banskej Bystrici nevidel.

Prezentácia kuracích pŕs je prvotriedna

Je čas ochutnať. Začnem ako vždy mäsom. Na kuracie je veľmi jemné, ľahko sa krája a má pekne osmažený povrch. Dozlatista. Je vidieť, že grilovanie patrí k silným stránkam podniku. Má to predsa aj v názve. A chutí vynikajúco! Je presne akurát dochutené, úplne minimalisticky. Pravdepodobne iba soľ a čierne korenie a to v množstve, aby prenikala chuť mäsa. Som odchovaný na domácej hydine a toto mäso sa v ničom neodlišuje. Evidentne si v reštaurácii dávajú záležať na kvalite surovín

Mozzarella mäso ešte viac zjemní a osvieži. Sama o sebe nemá výraznú chuť a tak to má byť. Uľahčuje konzumáciu a výborne sa hodí k celku. Sušené paradajky majú výraznejšiu chuť a slúžia ako kontrastný doplnok. Prinášajú jedlu prirodzenú slanosť a miernu kyslosť. 

Zemiaky sú takisto výborné. Vo vnútri svieže, ale s pekne ugrilovanou krustou. Nie sú to typické americké veľkoformátové zemiaky, ale také klasickejšie, lepšie sa hodiace k povahe jedla. 

Bazalka, trochu rukoly a pesto sú čerešničkou na torte. Dotvárajú charakter chutí, zjemňujú a zaokrúhľujú ju. Ako celok to funguje absolútne výborne. Som nadšený z jednoduchého a tradičného jedla! To sa nestáva často.

Použité sú iba kvalitné ingrediencie

Čo je podobne prekvapivé je fakt, že napohľad štandardná porcia ma nadštandardne nasýtila. Ale čo palacinky? Neoľutujem, že som si ich objednal „hladnými očami“? Uvidíme za 10 minút…

Presne toľko trvalo, kým mi čašníčka priniesla podlhovastý akvamarínový tanier (tento tvar som doteraz ešte nevidel) a na ňom krásne naaranžovaný mix palaciniek a ovocia. Základ tvorí redukcia z lesného ovocia. Na nej sú asymetricky poukladané palacinky potreté a naplnené mascarpone. Po tenieri sú rozmiestnené čerstvé jahody a všetko toto je posypané celými lístkami mäty a nastrúhanými mandľami. Naozaj krása!

Kvalita prezentácie nezaostáva ani pri palacinkách

S chuťou palaciniek som mával v minulosti problémy. Väčšinou boli prisladké a príkre. Našťastie to nie je prípad Olivero Grill & Bar. Sú vynikajúce! Palacinka sama o sebe je perfektne hrubá, cesto je kvalitné a veľmi chutné. V spojení s redukciou z lesného ovocia je primerane sladká, s jemne kyslými tónmi na konci. Keď sa do tohto mixu chutí pripojí čerstvá jahoda a mäta ako kontrastný element, dojem je perfektný! Mandle dodávajú najmä chrumkavosť a zaujímavosť. 

Všetko je čerstvé a veľmi chutné

A tým sa vraciam na úvod dnešnej návštevy. Očakávania neboli žiadne a teraz tu sedím nasýtený a zisťujem, že toto bol pravdepodobne najlepší ne-pizzovo–hamburgerový gastronomický zážitok v Banskej Bystrici. Určite sa sem budem musieť vrátiť a ochutnať ďalšie jedlá z bohatej ponuky.

Naše hodnotenie

celkové hodnotenie

5/5
Poctivé a kvalitné jedlo vo veľmi príjemnom prostredí.

Perfektný gastronomický zážitok!

Kuchyňa

5/5

Cena/Kvalita

5/5

Servis

5/5

Atmosféra

5/5

Autor recenzie

Milujem kvalitnú kávu, dobré jedlo, aktívny pohyb a cestovanie. Tieto ingrediencie tvoria základ mojich recenzií.

Hodnotený podnik

olivero_1
5/5

Sledujte nás

Najnovšie recenzie

Bottova_prazenica-so-slaninou_pohlad-zhora
4/5
Soho_Hovadzie na fazulkach s chilli-2
5/5
250330190_244648127707595_6991191824911097824_n
5/5