A čo vlastne tým konceptom je? Toto sa vykryštalizovalo, keď sa podarilo nadviazať spoluprácu s šéfkuchárom Martinom Miklošíkom. Ten so skúsenosti z reštaurácie Liviano, kde pracoval s Michelinským Pavlom Pospíšilom pomohol nastaviť smerovanie reštaurácie. Rozhodli sa spojiť to čo ich všetkých troch spája. Jedlá sú postavené na kvalitných a lokálnych surovinách a známych klasikách. Tie sú ale oblečené do súčasného šatu. Sezónne sa tu spracúvajú suroviny, ktoré naša lokalita ponúka, Martin jedlám dodáva vlastný rukopis a robí z nich zážitok, ktorý Ťa núti chodiť stále znova a znova. Toto je podporené tromi silnými piliermi. 1. Jedlá sa menia takmer na týždennej báze (až na zopár signature dishov), čo dáva možnosť ochutnať vždy niečo nové. 2. Vždy je nejaké jedlo veľmi zaujímavo a vkusne doplnené o hľuzovky, ktoré vedia použiť asi najlepšie v celej našej krajine. 3. v neposlednom rade majú impozantnú ponuku vín. O ich párovanie k jedlám sa stará mladá, ale nesmierne talentovaná someliérka Kikuša Kupcová. K tomu krásny interiér plný zelene a dreva.
Na menu sa tu vystriedala plejáda jedál, z ktorých sa niektoré pre veľký ohlas opakujú dodnes. Sú to už akési klasiky tohto podniku. Jedným z nich, ktorý je na menu dokonca permanentne a asi tam aj ostane je vyprážaný syr. Ale samozrejme po vlastnom. Samotný syr pochádza zo syrárne Cheesio, kde sa vyrábajú jedny z najlepších syrov v SR. Tento je výrazne chutný, jemne kyselkavý, parádne roztekavý a ťahavý v ultimátne chrumkavom obale. Na ňom je niečo ako variácia hrubozrnnej tatarky s kúskami zeleru a jemne pikantná jalapeňo salsa od Rodkva ferments. K tomu mladé zemiačky s maslovou emulziou. Lepší vyprážaný syr už zbytočne hľadať. A rozhodne ho skvelo dopĺňala pesecká leanka od vinárstva Marvla TINDO.
Spomeniem aj najlepšiu sviečkovú na smotane na planéte a v širokom okolí (prepáč mami). Sviečková je pre mňa dosť citlivá téma, lebo mám rád prosto iba zeleninovú, sviežu, nemúčnu, viac sladkú ako kyslú, knedlík ak vôbec nejaký tak skôr ťažší ako len prázdno nadýchaný a mäso musí byť jemné a vláčne, ale aj plné chuti. A toto sa tu naozaj opakovane deje. Mäso je hovädzie od lokálneho mäsiarstva Klouda a takmer sa rozpadá na jazyku, ale zároveň zachováva svoju textúru, šťavy aj chuť. Knedlík je výborne podávaný v celku, čo zaručuje, že v každom súste sa nachádza tak žiadaný jemne oslizlý okraj. Omáčka má perfektnú hustotu, nie je dorobená múkou, ale rozmixovanou zeleninou. Doladenie marinovanými brusnicami a kúskami zeleniny je čerešňou na torte.
Na lístku sa už pravidelne objavuje tatarák. Ako inak, aj ten je podávaný svojským spôsobom. V podobe koliesok je umiestnený medzi dvoma toustíkmi a obalený v bylinkách. Je výrazne mäsový, lahodne dochutený chrenovou majonézou a kúskami hrubozrnnej horčice. Určite tu treba vždy, keď sa na menu objavia, ochutnať niektoré z nasledovných jedál. Rôzne variácie tvarohových guliek, ktoré robia pomerne často ako dezert a vždy je to bomba. Nie len kalorická. Svojho času ponúkli aj nezabudnuteľnú koprofku s jazykom, ktorá bola pre mňa jedným z najlepších jedál v tomto podniku. Nedá mi nespomenúť aj jedlo, ktoré by tu človek úplne nečakal a už vôbec by ma nenapadlo, ako ho posunúť na novú úroveň. Držková. Samotná polievka bola vynikajúca, plná držiek a chutí. K nej samozrejme chleba. No a na ňom to prekvapenie. Držkové chipsy, ktoré jedlo posunuli o level inde.
Nedá mi nespomenúť doby logdánov, ktoré zastihli Bistronomy chvíľu po otvorení. Tím Bistronomy ale patril medzi tých, ktorý si sadli, vyhrnuli rukávy, kompletne zmenili ponuku a prispôsobili sa čisto take away ponuke, donáške, či možnosti podávať len jedlo na terase. Vtedy sa oko z núdze cnosť objavil v ponuke najlepší burger môjho života s ultimátne chrumkavými hranolkami – Burger Rossini. Brioška naplnená kvalitným hovädzím, plátkom foie gras a riadnou dávkou hľuzovky. Celé poprepájané žĺtkovou emulziou a hľuzovkovou mayo. Taká explózia chuti, ktorá ostane v pamäti nevymazaná. Verím, že toto sa tu ešte zopakuje.
Na začiatku to vyzeralo ako úplne zlé načasovanie v šialenej dobe covidovej, žiadne skúsenosti, poloha úplne mimo centra diania. A dnes? Keď sa kohokoľvek, kto miluje skvelé jedlo opýtaš, kam zájsť na obed, večeru, či dobré víno, tak medzi prvými odpoveďami sa takmer naisto objaví Bistronomy. Ak budeš rozmýšľať, kam na naozaj výborné jedlo a známe ingrediencie, tu nebudeš sklamaný.