Táto legenda, ktorá ako prvá doniesla kvalitnú japonskú kuchyňu do Banskej Bystrice, sa nachádza na Dolnej ulici. Pred vchodom je malá letná terasa. Po vstupe vás privíta úzky a dlhý priestor s pôvodnými klenbami a vkusné moderné zariadenie. Pamätám si dobu, keď steny tohto historického priestoru zdobili tradičné ázijské motívy a tak posun k elegantnosti hodnotím pozitívne.
Táto reštaurácia si vybudovala reputáciu na originálnych a čerstvých surovinách. Nastal čas otestovať, či tento claim platí aj v roku 2021. Sadám za stôl a príjemná obsluha mi priniesla veľmi rozsiahle menu. S informáciou že nie je možné platiť kartou. Neviem či ide o trvalý stav, alebo iba momentálny výpadok… o dôvod viac sa vrátiť… samozrejme ak bude jedlo chutné.
Paradoxne dnes nevolím rybu. Skôr ma to láka do teritória kačiek, pretože ich ázijské podanie mi veľmi chutí. A tak z ponuky vyberám Duck Teriyaki, pod čím si predstavte opečené kačacie prsia na sukiyaki omáčke s hubami shitake, podávané s jasmínovou ryžou. Objednávam a čakám. Dnes je to rýchlovka, neubehlo ani 15 minút a jedlo je na stole.
Akvamarínovú farbu taniera som už niekde videl. Myslím že Samurai má rovnakého dodávateľa keramiky ako Cartel. Každopádne, tanier je rozsiahly, elipsoidný a plytký. Na ňom sa odohráva minimalistická estetika na japonský spôsob. Takmer v strede taniera sú starostlivo poukladané, na tenko nakrájané kúsky kačacích pŕs, zamiešané so shitake hubami. Pod nimi je jemná ázijská marináda. A na kraji taniera klasika ázie – pestrofarebné klíčky, ktoré som tuším videl taktisto v Carteli. Spolu s hlavným tanierom je na stole aj hlboká drevená miska, v ktorej je jasnobiela jasmínová ryža s jemným korenením. Prezentácia jedla sa mi veľmi páči, je vkusná, na nič sa nehrá a človek má chuť sa hneď zahryznúť. Jediné, čo ma znepokojuje je veľkosť porcie. Napohľad sa nezdá byť veľmi nasýteniaschopná.
Dosť bolo opisov, ide sa jesť. Prvá vec, ktorá ma ako milovníka mäsa nenecháva chladným sú samotné plátky kačacích pŕs. Sú tak jemné a chutné, že človek hneď zabudne na všetky tie ázijské fastfoody z ciest po svete alebo z mesta. Má vyváženú chuť, jemnú krustu na povrchu ale vo vnútri je šťavnatá a plná chuti. Teriyaki ako spôsob prípravy opäť ukazuje svoj potenciál.
Hríby shitake sú ľahko opražené, aby bola zachovaná ich jemnosť a vláčnosť. Chuťovo sú skôr neutrálne a výborne dopĺňajú chuť kačky. Keď toto kombo ešte premiešate s typickou ázijskou marinádou, jej sladko-kyslé tóny dotvoria celok na výbornú.
Samostatná kapitola je ryža. Od japonského konceptu reštaurácie sa očakáva, že bude na vysokej úrovni. Beriem do rúk drevenú misku a ochutnávam. Ryža je výborná, jemne lepkavá, ale robustná a mäkká na povrchu. Vnútro je chrumkavé. Je výborné, že je takmer neochutená, resp. veľmi neutrálne. Je cítiť pravú chuť ryže, ale najmä sa skvele dopĺňa s jedlom na akvamarínovom tanieri. Ako celok to funguje dokonale.
Moje obavy o malej porcii sa ukázali byť ako neopodstatnené. Po desiatich minútach sa dostavuje pocit nasýtenosti a celkovej spokojnosti. Reštaurácia Samurai Sushi nezostala svojej povesti nič dlžná a bol to prvotriedny zážitok. Určite to bude chcieť ďalšiu návštevu pre potvrdenie dojmov z dnešného dňa.