Talianska pasta z La Secchia

Talianska kuchyňa patrí nepochybne k tým najznámejším na svete. A zastúpenie jej jedál v slovenských reštauráciách je takmer monopolné. Cestoviny, pizza, rizotá... sú to klasiky takmer každého menu. Pokusy reštaurácií pri príprave talianskeho jedla dopadnú niekedy dobre, niekedy prinajlepšom zle. Čo ak je ale reštaurácia prezentovaná ako pravá Talianska a varí v nej skutočný talian? Dnes zavítam do reštaurácie La Secchia aby som to zistil.
campagnola_1

Reštaurácia je na zvláštnom mieste – hneď vedľa rieky známej pod názvom Bystrička a zároveň neďaleko krčmy ešte známejšej ako Bystrička. Je na ulici Terézie Vansovej, ktorá susedí so Strieborným námestím a vedie smerom na Hušták. Reštaurácia je vlastne pôvodná mestská vilka s vlastnou terasou, zasadená medzi ostatné domy z rovnakého architektonického obdobia.

Hneď po vstupe do domu si uvedomujem, aká je reštaurácia malá. Sú v nej 4 veľké stoly, výdajné okienko z kuchyne a vo vedľajšej miestnosti je barový pult a regály s kvalitnými talianskymi potravinami a vínami. Aj napriek žlto-červenej kombinácii stien pôsobí priestor útulne a príjemne.

Čašníčka je veľmi príjemná, má ľudský prístup s prvkami slušného humoru. A tak po niekoľkých bonmotoch držím v rukách jedálny lístok. Dnes som skalopevne rozhodnutý, že to budú niektoré z cestovín – už som tento typ jedla veľmi dlho nemal. Jedálny lístok je rozsiahly, názvy sú prevažne tradičné talianske a tak hľadám pomoc práve u pani čašníčky. Ochotne mi všetko vysvetlí a voľba padá na jedlo s názvom Pasta Campagnola. 

Trvá to presne 20 minút a jedlo už predo mnou rozvoniava. Je to veľmi slušný výkon na to, že je to jedlo „á la carte“ a nie z denného menu. Navyše v čase najprísnejšieho obeda. Keď sa vrátim k jedlu, Pasta Campagnola leží na bielej porcelánovej „loďke“, s jemne zdobenými okrajmi. K priestoru sa tento tanier hodí a jedlo v ňom vyzerá dobre. O prezentácii cestovín som už písal viackrát – nie je tu priestor na zbytočnú kreativitu. V prípade La Secchia je Pasta Campagnola pekná, úhľadná, klasická… bohatá nádielka cestovín, pomedzi kúsky pancetty, šampiňónov, cukety, cherry a sušených paradajok. Pod týmto celkom zlatožltá smotanová omáčka a na vrchu jemný posyp zo syra Parmigiano.

Klasická prezentácia cestovín

Je najvyšší čas ochutnať. Pri cestovinách sa mi pravidelne stáva, že si popálim ústa. A nie je tomu inak ani dnes. Sú horúce. Nie je to výčitka, len upozornenie budúcich návštevníkov. U cestovín s rôznymi skupenstvami komponentov je tenká čiara medzi „horúci“ a „je to studené“.

Prvé opatrné sústa naznačujú, že sa nejedná o bežné prevedenie cestovín, na aké sme zvyknutí z klasických „multifunkčných“ reštaurácií. Cestoviny sú jemné ale pevné, pripravené „al dente“. Príprava na olivovom oleji a cesnaku im dáva jasnú pečiatku originality a charakteristickú chuť.

Pancetta je na tanieri môj favorit. Svojou chuťou v ničom nezaostáva za údenou slaninou zo slovenských extravilánov. Je však neúdená, a tak bez dymovej clony cítim jej skutočnú chuť. Je výrazná, slaná, plná a skvele dopĺňa chuť jedla. Je jemne opražená a na povrchu chrumkavá. Mohlo by jej byť trochu viac, aby jej prirodzená slanosť viac prenikla do jedla.

Smotanová omáčka je lahodná. Od začiatku je cítiť, že reštaurácia La Secchia si zakladá na kvalitných domácich surovinách a receptúrach. Omáčky je dosť zvyšuje vláčnosť jedla.

Posyp so syra Parmigiano má niekoľko funkcií – jedlo lepí dokopy, takže si môžem vychutnať kombináciu chutí bez nutnosti loviť ingrediencie po tanieri. Ďalšou, dôležitejšou funkciou je chuť. Keďže pancetty nie je priveľa, syr dáva jedlu hlavné tóny.

Šampiňónov, cukety a paradajok nie je takisto veľa, prijal by som väčšiu nádielku. Takto je Pasta Campagnola chuťovo najmä o cestovinách, syre a smotane. Je to pravdepodobne zámer talianskeho šéfkuchára a tradičnej talianskej receptúry.

Farebné akcenty zvyšujú atraktivitu ale aj chuť jedla

Celkovom som s kvalitou jedla a obsluhy veľmi spokojný. V reštaurácii La Secchia sa na nič nehrajú a poskytujú kvalitné produkty a služby. Už teraz sa teším na ďalšiu návštevu.

Naše hodnotenie

celkové hodnotenie

4.5/5
Komorná atmosféra, ľudský prístup a kvalitné jedlá sú devízou reštaurácie La Secchia

Poctivá talianska reštaurácia!

Kuchyňa

4.5/5

Cena/Kvalita

5/5

Servis

5/5

Atmosféra

4/5

Autor recenzie

Milujem kvalitnú kávu, dobré jedlo, aktívny pohyb a cestovanie. Tieto ingrediencie tvoria základ mojich recenzií.

Hodnotený podnik

la_secchia
5/5

Sledujte nás

Najnovšie recenzie

Bottova_prazenica-so-slaninou_pohlad-zhora
4/5
Soho_Hovadzie na fazulkach s chilli-2
5/5
250330190_244648127707595_6991191824911097824_n
5/5